Gabrielia

Sunday, January 11, 2004

Am promis sa redau aici un fragment care m-a frapat din cartea lui Deepak Chopra, Cele 7 legi spirituale ale succesului (Editura Mix, 2003)

...cea de-a saptea lege spirituala a succesului este Legea Dharmei. Dharma este un cuvant sanscrit care inseamna menirea in viata. Legea Dharmei afirma ca noi ne-am asumat manifestarea in aceasta forma fizica cu unicul scop de a implini aceasta menire. ...

Potrivit acestei legi, orice om are un talent unic si o maniera unica de a-l exprima. Exista ceva ce putem face mai bine decat oricine altcineva din intreaga lume. Oricarui talent unic (si expresiei sale manifestate) ii corespund o serie de nevoi unice. Atunci cand aceste nevoi se suprapun peste expresia creativa a talentului nostru , scanteia produsa da nastere la abundenta si belsug. Exprimarea talentelor noastre pentru raspunde acestor nevoi creeaza prosperitate.

Daca i-am invata pe copii acest principiu inca de la inceputul vietii lor, am vedea ce efecte remarcabile poate sa produca el. Personal, am facut acest lucru cu copiii mei. Le-am spus intotdeauna ca exista un motiv pentru care se afla in aceasta lume si ca ei trebuie sa descopere singuri care este acest motiv. In plus...le-am spus: As dori sa nu va temeti niciodata, dar absolut niciodata, in legatura cu felul in care va veti castiga existenta. Daca nu veti reusi singuri acest lucru, eu voi avea grija de voi, asa ca nu trebuie sa va faceti griji. As dori de asemenea sa nu va concentrati excesiv asupra notelor pe care le obtineti la scoala.Nu tin sa deveniti cei mai buni.Ceea ce mi-as dori in schimb foarte mult din partea voastra ar fi sa va puneti intrebarea in ce fel puteti servi umanitatea, si care sunt talentele voastre speciale. Fiecare om are un talent special, pe care nu-l mai are nimeni altcineva, si fiecare are maniera speciala de a exprima acel talent, pe care nimeni altcineva nu o mai are. Si astfel, toti copiii mei au ajuns la cele mai bune scoli, au avut cele mai mari note, si fiecare incearca sa isi exprime unicitatea, concentrandu-se asupra lucrurilor pe care le au de daruit. Aceasta este legea dharmei.

Legea dharmei are trei elemente. Primul afirma ca orice om se afla pe acest pamant pentru a-si descoperi Sinele real, pentru a realiza ca adevarata sa identitate este una spirituala, ca in esenta este o fiinta spirituala care si-a asumat o manifestare in forma fizica. Nu este corect sa spunem ca noi suntem fiinte umane care au din cand in cand experiente spirituale. Realitatea este inversa: noi suntem fiinte spirituale care si-au asumat o forma umana ocazionala.
Orice om se afla pe aceasta planeta pentru a-si descoperi sinele superior sau sinele spiritual. Acesta este primul inteles al Legii dharmei. Noi trebuie sa descoperim singuri ca in interiorul nostru se afla un zeu sau o zeita in stare embrionara, care doreste sa se nasca pentru ca noi sa ne manifestam divinitatea.

Cel de-al doilea element al Legii dharmei se refera la exprimarea talentului nostru unic. Legea dharmei afirma ca orice fiinta umana se naste cu un talent unic. Fiecare dintre noi are un talent unic prin expresia lui, atat de unic incat nu mai exista nimeni pe aceasta planeta care sa dispuna de acest talent, sau de expresia lui. Altfel spus, exista in noi posibilitatea de a face cevamai bine decatoricine altcineva pe aceasta planeta. Atunci cand ne descoperim aceasta menire si cand o exersam, noi pierdem notiunea timpului. Atunci cand ne exprimam talentul unic de care dispunem (in unele cazuri avem chiar mai multe asemenea talente unice), expresia acestui talent ne conduce intr-o lume a constiintei care transcende hotarele timpului.

Cel de-al treilea element al Legii dharmei se refera la serviciul adus umanitatii, semenilor nostri, la anumite intrebari pe care orice om ar trebui sa si le puna, cautand raspunsul la ele: Ce pot face pentru a fi de folos? Cum ii pot ajuta pe cei cu care intru in contac? Atunci cand ne combinam capacitatea de a ne exprima talentulunic cu serviciul adus umanitatii, se poate spune ca respectam plenar Legea dharmei. Daca mai adaugam si experienta directa a propriei noastre spiritualitati, a campului potentialitatii pure, este de-a dreptul imposibil sa nu avem acces la o prosperitate infinita, caci aceasta este singura cale prin care poate fi atinsa prosperitatea. Aceasta prosperitate nu este temporara, ci permanenta, caci talentul nostru este unic si nu poate fi depasit de nimeni, la care se adauga serviciile aduse semenilor nostri, pe care le putem descoperi raspunzand la intrebari de tipul : Ce pot sa fac ca sa-i ajut pe altii?, in locul unora de tipul: Ce pot sa fac pentru a-mi fi mie bine?

In sfarsit, un text care-mi confirma ca nu sunt nebuna. Or fi putini care gandesc astfel, dar eu asta am gandit dintotdeauna. Si capitolul are si un motto din Kahlil Gibran (Profetul):

Cand lucrezi, Tu esti un flaut prin care trece soapta orelor, transformandu-se in muzica.
...Si ce inseamna sa lucrezi prin iubire? Inseamna sa tesi haina cu firele extrase din propria ta inima, constient ca cea care va purta haina va fi iubita ta....


Fiorul, frisonul pe care-l ai cand lucrezi ceva ce-ti face placere, nu se poate compara cu nimic. Dar cati mai sunt astazi care gasesc placere in munca pe care o fac? In primul rand, cariera e aleasa in functie de posibilitatea de castig. Cine-si mai face un ideal azi din a se face macelar, sau croitor, sau zidar? Nu e de loc cool! Tinerii sunt influentati de valorile turmei, dar nici parintii nu se lasa mai prejos! Iar profesorii... sa nu mai vorbim. Imi aduc aminte de doamna inginer Crainiceanu, care cu toata limitarea ei, mi-a influentat major alegerea, incurajandu-ma. Pe vremea cand lucram ca programator, am trait acel fior, acel frison, care te facea sa uiti unde esti si ce ora e, si sa te scufunzi cu totul in ceea ce faci. Imi aduc aminte cum, in ultimii ani, cand ajunsesem la un anumit grad de maiestrie, traiam un fel de voluptate cand apareau probleme complicate – era , in sfarsit, ceva pe masura mea. Nu stiu sa mai fi regasit fiorul acela vreodata. Poate in noptile in care faceam cercetare, adica citeam zeci de pagini incercand sa gasesc legaturi noi intre domenii si idei, si uneori reuseam.

Gabriela 7:11 PM
| #
Comments:
Buna seara
In sfarsit mai gasesc oameni care gandesc ca mine cel putin in anumite privinte. Inainte obisnuiam sa gandesc ca o meserie o alegi in functie de venitul pe care ti-l asigura dar simteam ca ceva e in neregula cu aceasta gandire. Mentalitatea mi s-a schimbat in timp dar in ultimii 2 ani mi-a dat seama ca doar practicand meseria sau facand numai lucrurile care iti plac ,in care pui pasiune doar asa poti avea cu adevarat succes . Sunt in totalitate cu aceste afirmatii , singura mea problema ar consta in faptul ca incerc cu disperare sa-mi gasesc acea abilitate unica sau acele talente sau poate le-am gasit dar nu sunt sigur de ele si acum vine o intrebare ce as putea sa fac ca sa le gasesc ??? as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta emailul meu este : darkknight_0_0@yahoo.com in caz ca doriti sa imi dati un sfat sau doua .
 
Post a Comment