Gabrielia

Friday, March 18, 2005

Blogurile ca instrument in educatie

Presa romaneasca a inceput sa pomeneasca de bloguri. Ce bine! Nu-mi place intotdeauna tonul pe care o face, uneori ma tem sa nu cada in extreme(blogs are evil!), sau sa le minimalizeze rolul, botezandu-le jurnale intime.

Celor care vor sa se informeze ce-i acela un blog si cu ce se mananca el, le-as recomanda o vizita pe la Prinsea (ce tupeu am sa va trimit acolo, stiind ce in urma am ramas cu scrisul!). Sau direct la Wikipedia (ehehehe de cand mi-am promis sa traduc articolul asta si inca cateva!)

Si daca vreti o privire de ansamblu asupra folosirii blogurilor in educatie, v-as trimite la Dan Mitchell, care prezinta un soi de clasificare:


La Blogtalk2.0, am ascultat o expunere fascinanta a lui Daniel Dögl despre un proiect derulat la Muzeul copiilor din Viena si bazat pe folosirea blogurilor. Imi aduc aminte ca dupa prezentare, multi din sala au spus ca producatorii de software pentru blogging ar trebui sa se inspire din acest proiect ;-)- ce e bun pentru prichindei ar putea fi apreciat si de cei care inca mai au reticente la apropierea de calculator.

In Anglia, blogurile sunt folosite inca de la 7 anisori-un proiect extrem de interesant!

Prietena mea Elmine Wijnia a avut ideea sa-i faca un cadou tatalui ei, profesor de matematica la gimnaziu, in ultimul lui an la catedra: un blog. Copiii au fost extrem de incantati de idee si au cerut ca proiectul sa fie continuat si in anul urmator. Elmine are in insemnare cateva reflectii interesante despre schimbarea de paradigma care ar trebui sa se petreaca in educatie si pe care multi profesori refuza sa o perceapa si sa o accepte.

In colegiile americane - ei acolo au ajuns chiar departe. Barbara Ganley, pe care am cunoscut-o la Viena, m-a fascinat din prima clipa. In jurul Barbarei e un cerc intreg de dascali care ii impartasesc convingerile: rolul profesorului se schimba. El trebuie sa devina un observator, un antrenor, un ghid. Nu mai e posesorul adevarului absolut. Fiecare ucenic il poate oricand depasi, iar el trebuie sa aceepte asta si sa gaseasca modalitatea cea mai potrivita de a-i ajuta pe acesti tineri sa se descurce in jungla informationala.
Aici e blogul cursului "Irlanda contemporana oglindita in literatura si in film"- o mostra de ce sunt in stare studentii Barbarei!

Thomas Burg din Austria, Jan Schmidt si Sebastian Fiedler din Germania- trei universitari- si-au propus anul asta un experiment deosebit de interesant: au predat studentilor la pedagogie despre Social Software dupa un plan comun, si i-au incurajat sa comunice si sa colaboreze.

Si mai dati si pe la Neville Hobson, ca si el are ceva de spus pe tema asta.

Iar dumnealui Scott Moore are de predat la 1000 de studenti deodata si ia uitati ce solutie a gasit! Bazata pe bloguri- se poate altfel? Sa-l vedem!

Acum aproape un an, invitata sa predau un modul in cadrul unui MBA in Managementul Cunostintelor la CNAM din Paris, am intrebat conducerea ce parere ar avea daca mi-as incepe comunicarea cu studentii cu cateva saptamani inainte, prin intermediul unui blog (obsedata, ce mai!). N-au avut nimic impotriva, asa ca am pornit un blog colectiv (eu+studentii), pe care la inceput au fost programa si lecturile recomandate, in timpul cursului am raspuns la diverse intrebari - pentru ca raspunsurile sa ramana (asta chiar in pauze!), iar studentii si-au publicat "temele", iar la sfarsit l-am folosit pentru evaluare. A fost o experienta deosebit de interesanta si pe care as repeta-o oricand!

Dar sa venim putin si pe meleagurile noastre!

Despre utilizarea blogurilor in educatie a scris Carmen Holotescu de la Timsoft mai demult, si a revenit de curand cu o invitatie la dialog. Carmen, pe care am avut bucuria sa o cunosc personal imediat ce m-am intors in tara, are o putere de munca si un entuziasm fantastic, si e unul dintre promotorii cei mai ferventi ai utilizarii blogurilor in Romania. Multumesc, Carmen, din clipa in care ti-am descoperit blogul am stiut ca blogosfera romaneasca n-o sa mai ramana repetenta, daca ar fi fost un Blogtalk3 anul asta am fi putut spune si noi "Prezent!" cu fruntea sus, ca si polonezii acum doi ani si cehii anul trecut! Din pacate, nu este decat un Blogtalk Down Under in Australia, si acolo e mai greu de ajuns!

Hai sa pomenim in final si cursul nostru de Publicare a cunostintelor personale ( mai pe sleau - de blogging;-). Puteti citi aici povestea lui!
Sunt tare mandra de studentii mei, desi prestatia mea nu a fost atat de constanta cum mi-as fi dorit de-a lungul cursului - ei meritau mai mult! Dar de unde nu este... timp, ce poti face? O zi supraelastica? Daca gasiti formula, sunt amatoare!
Unul dintre ei, Mircea, a pornit-o serios la "semanaturile de primavara": insamanteaza ideea folosirii blogurilor in randurile studentilor! Ba ii mai ajuta sa-si gaseasca si locuri de munca! Si se da drept "nerezonabil", adica din aceia care nu se adapteaza la lume, ci cere lumii sa se alinieze dupa el! Ia cititi aici cate utilizari a putut scorni pentru bloguri numai intr-o insemnare!

Mariana vrea sa foloseasca blogul ca instrument de lucru in predarea limbilor straine. Si ca instrument de comunicare in proiecte internationale. Si cate si mai cate!

Iar Sebastian nu se lasa nici el mai prejos: in insemnarea din 7.01.05 vede blogul dintr-o tripla postura -invatacel la cursul nostru, profesor de informatica la Iasi si "din postura omului cu familie, nevasta si copii cu relatii si afaceri"- toti vor fi convertiti la blogging, nu scapa nimeni!

Iar am facut din noapte ziua, dar macar de maine n-o sa mai poata nimeni zice ca blogurile sunt un moft sau ca noi in Romania nu suntem pregatiti pentru a le imbratisa! Sac!

Si ca sa inchei pe acelasi ton, sa stiti ca Geoff Nunberg pretinde ca s-a intalnit cu viitorul - si chiar si viitorul scria un blog;-)


Gabriela 1:04 AM
| #
Comments:
This comment has been removed by a blog administrator.
 
Prea multa reclama imi faci, draga Gabi. Nici nu credeam c? ma urmaresti atit de marunt.
Pe zi ce trece constat ca sunt bolnav fara o insemnare, un comment, fara sa trec pe la blogurile prietene, dar ......o tempore!
Mai mult urmeaza ploaia de e_mailuri ale studentilor, raspunsuri la comentariile lor pe blogul de legatura cu ei. Mi-am neglijat blogul personal. Din partea studentilor apare o presiune. Au inceput sa isi faca bloguri dupa RoBlogs. Nu mai imi ajunge ziua! Am o mare incredere in cistigarea studentilor prin blogging! Ce se cistiga? Batucirea unui nou drum in sistemele educationale! Un drum tinar!
 
Post a Comment