Sunday, April 24, 2005
Despre bloguri si sansele noii generatii... (sambata)
Pentru sambata, planul era sa ne intalnim cu studenti si alti invitati interesati la modul practic de bloguri, sa fac rapid o trecere in revista a notiunilor de baza si sa raspund la eventualele nedumeriri, dupa care sa organizam un atelier de lucru de tip Open Space de 2-3 ore in care sa dezbatem teme legate de bloguri, educatie si managementul cunostintelor.
Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ: publicul era impartit intre bloggeri novici si curiosi care voiau sa afle ce este un blog si la ce le-ar putea lor folosi. Care m-au facut sa vorbesc... si sa vorbesc... si sa vorbesc... A intervenit si Mircea, care ii cunostea mai bine si stia sa aduca apa la moara lor.
Atentia cu care ne urmareau ne-a facut sa incepem sa spunem povesti de prin bloguri: am povestit despre galceava iscata cu privire la aria de cuprindere a blogosferei romanesti, ne-am uitat la Bacîmotzul lektorului si am vorbit despre studentii danezi asa cum apar ei acolo, despre Deea si perspectiva ei lucida asupra tinerei generatii, despre PerfectlyImperfect si tonul provocator, dar in acelasi timp extrem de inteligent si sensibil al Tinei Romano...ce mai, ia-am plimbat prin bloguri, starnindu-i. A fost un recital pe cinste, n-am mai predat niciodata in tandem cu cineva, si fiindca ne cunosteam reciproc blogurile si preocuparile, a fost foarte usor de servit mingea la fileu!
Dupa ce am vazut ca i-am convins, a fost greu sa ne mai oprim: consumasem o ora si jumatate din timpul pe care-l aveam la dispozitie si am stiut ca atelierul de lucru, asa cum il intentionasem, era compromis. Era inutil sa ne impartim in grupulete acum cand ii convinsesem si ei voiau sa afle practic cum se face: asa ca au urmat amanunte despre "mestesugul" blogurilor, cu exemplificari pe Blogger.
Am creat un blog la fata locului, ca sa aratam cum se face (nu dau inca link-ul, ca sa-i dau timp autoarei sa-l ia in posesie, dar promit s-o fac cat de curand!), ne-am uitat la blogurile studentilor lui Mircea si le-am comentat impreuna, am gandit solutii pentru viitor si am schimbat pareri.
Am facut si un referendum pentru titulatura noastra: blogger? bloghist? blogar? blogalau;-)?
Imi pare rau, George, dar tuturor ne-a sunat rau "bloghist" - fara exceptie! Nimeni nu vrea sa fie numit asa! Majoritatea s-au pronuntat pentru blogger, si ce daca are doi de g, o sa ne obisnuim sa-l scriem corect!
"Novicii" de la Baia-Mare (Student, Zahu', Arulgsm, Muffa, Florin Chirila, Nimic special, Onix, Marius, Detinut în Facultate, AARES, adi-x, GARO, The Scorpion, DAP_Design_Tz, RECHINU', STUDENTU' OCUPAT, SEBACH) s-au dovedit a fi surprinzator de avansati!
Ba mai mult, gratie lui Sebastian, si Liga Studentilor are de acum un blog!
Am povestit despre faptul ca, desi eficienta ca solutie de a-i obliga sa porneasca, publicarea referatelor pe blog nu e metoda cea mai buna. Un rezumat al referatului, cu link-uri, referinte si idei personale da, un intreg referat nu. Solutia alternativa despre care am vorbit a fost instalarea unui CMS (sistem de management al continutului) de tip TikiWiki, care ar permite publicarea de articole, bloguri, imagini, dar si dezvoltarea in comun de proiecte prin intermediul unei wiki.
Ne-am bagat degetzelele prin Template si am povestit despre pericolul spam-ului in comentarii si trackbacks, despre posibilitatea de a publica prin mail, audio-blogging si cate si mai cate...
Si bineinteles, am ajuns si la Wikipedia, si i-am indemnat sa-si incerce puterile traducand termeni tehnici din engleza si contribuind astfel la Wikipediutza noastra.
Am pomenit ceva si despre sansele deosebite pe care le au ei azi de a-si cauta si alege proprii maestri de la care vor sa invete, si cum Internetul sterge distantele si arunca punti peste diferentele de varsta, pregatire, limba, dar nici pe departe n-am avut sansa sa le servesc teoria mea despre cum ar trebui fiecare sa ne asumam raspunderea pentru ce, cum si cat invatam si sa nu mai dam vina pe dascali, scoala si sistem pentru nereusitele noastre. Dar se pare ca mesajul a ajuns cumva la ei, pentru ca in biletelele cu impresii pe care le-am primit la sfarsit, ideea era clar formulata: o posibila revolutie in educatie.
Well, daca va fi o revolutie, probabil ca va veni de jos in sus, daca vreodata se va atinge masa critica necesara; se vad semne si prin alte parti: studentii gandesc, nu sunt niste butoaie goale si pasive in care dascalii sa toarne de-a valma cunostinte. Mi-era teama ca sistemul bazat pe toceala si ignorarea totala, ba chiar interzicerea exprimarii propriilor lor opinii din liceu o sa le anihileze facultatea de a gandi critic. Ei bine, m-am inselat. Unii sunt intr-adevar prea comozi pentru a se opune si isi expun voluntar creierul spre a fi spalat. Dar multi dintre ei gandesc lucid si critic, si sunt maturi - desi usor descumpaniti de lipsa modelelor si a valorilor. In vest, dimpotriva, gandirea originala si creativitatea sunt incurajate inca din clasele primare, iar dascalii fac echipa cu elevii lor in procesul de invatare.
Dar sa revenim la experienta baimareana: mi-a facut mare placere sa fiu acolo, sa-i cunosc pe cei care au participat si sa le pot darui o farama din cele acumulate. E felul meu de voluntariat, modul in care incerc sa contribui la miscarea "Open". Am avut sansa sa am acces la niste informatii, iar acum incerc sa le transmit mai departe. Multumiri tuturor celor care si-au sacrificat sambata ca sa vina sa ma asculte, si astept cu nerabdare sa vad recolta de bloguri studentesti de la Baia-Mare!