Gabrielia

Sunday, January 10, 2010

"Raiul" polonez

Ieri, Cristi Roman, un jurnalist roman care traieste in Dublin, mi-a atras atentia asupra acestui articol din Irish Times.

E o poveste despre imigratia poloneza, cum nu mai vin asa multi ca in anii precedenti, cum unii s-au intors in Polonia, dar nu le-a mai placut, si cum pana la urma au revenit in Irlanda. Discutia a alunecat si catre romanii din Irlanda, care potrivit intervievatului polonez, sunt un fel de fii ploii, exploatati pentru salarii de nimic, si pentru care:

"Poland is Manhattan for Romanians. What do you think Ireland is to them ?”

No aici mi-a sarit tandara! N-am auzit de prea multi romani care sa fi emigrat in Polonia! N-am avut ocazia sa le vizitez tara, dar nu cred ca diferentele fata de Romania sa fie atat de mari.

Din cati romani cunosc aici, nimeni n-a venit la cersit. Stiu ca exista lume care lucreaza in constructii in conditii destul de grele, dar probabil ca multi s-au intors in Romania. Irlanda nu e o tara in care sa faci bani - costul vietii e mult mai ridicat decat in Spania, Austria si Germania - si pe deasupra e si mult mai departe.

Dar nu pot sa nu observ ca in mai multe tari europene, suntem tratati ca cetateni de rangul 2. Nu in politica oficiala, dar continua sa existe prejudecati si bariere. Ba suntem judecati dupa populatia rroma, ba suntem "fara de Dumnezeu" (banuiesc ca ortodoxismul nu conteaza ca religie!), ba suntem lipsiti de suflet ca ne institutionalizam orfanii si handicapatii si trebuie sa vina ei sa-i adopte sau sa-i ajute ...

Eu continui sa spun tuturor cu fruntea sus ca vin din Romania, sperand ca intr-o zi sa putem crea acea masa critica care sa schimbe mentalitatea invechita si discriminatorie! Dea Domnul sa fie asa!

Gabriela 11:29 PM
| #
Comments: Post a Comment