Gabrielia

Monday, May 30, 2005

Expozodiac la Timisoara

Tot asteptand viza, in loc sa plec direct din Timisoara sambata asta, m-am dus sa-mi vizitez parintii.
Si mi-a picat fisa ca e chiar perioada in care se desfasoara Expozodiacul. Asa ca am programat lucrurile in asa fel incat sa pot ajunge si acolo.

Ce este Expozodiac? Un fel de expozitie mai neobisnuita, in care se aduna o sumedenie de persoane, asociatii si edituri preocupate de astrologie, alimentatie naturista, terapii complementare. O sumedenie de standuri in care se vand carti, cristale, medicamente, cosmetice, mirodenii, se fac astrograme, analize energetice, psihologice, masaje, plus o scena pe care au loc fel de fel de reprezentatii. Si trei sali la etaj in care se desfasoara, in paralel, prelegeri si demonstratii. Expozodiacul a ajuns la a doua editie, imi amintesc cum anul trecut am urmarit cu sufletul la gura relatarile despre cum a fost acolo, fiindca nu am putut sa ajung. E un prilej unic zic eu de a intalni persoane care au preocupari similare, dar care urmeaza alte cai spirituale. De a schimba idei, de a-ti face noi prieteni, de a afla lucruri noi.
Posted by Hello



Am selectat din program cateva prelegeri de astrologie la care voiam neaparat sa ajung. Si, surpriza! am dat peste numele unui fost coleg de scoala generala care avea programata o auditie muzicala: Mihai Alexandru. Auzisem deja povestea lui de la alte foste colege. Cand am ajuns acolo, era inca devreme si am fost prima care a intrat in sala. Am avut impresia ca nu ma recunoaste. N-au trecut trei minute si si-a facut aparitia o alta colega de-a noastra pe care n-o vazusem de 30 de ani. Asta da intalnire de gradul III!

Muzica lui Mihai nu e muzica de divertisment. E o muzica serioasa, profunda, care vine sa exemplifice idei, teorii. O muzica ce te pune pe ganduri... Inchizand ochii, o si vedeam exemplificata printr-un balet, sau o secventa de film..

Am asistat la conferinte interesante despre influenta planetelor transpersonale, casele inchise, astrologia relationala, am vazut in carne si oase astrologi pe care-i stiam doar de pe listele de discutii, m-am indopat cu sucuri de la Favisan, am targuit podoabe si leacuri, am rasfoit carti, dar dincolo de toate... am incercat sa simt atmosfera de acolo. Muzica lui Gheorghe Iovu, care daruieste pace si armonie cu atata usurinta, muzica si dansuri indiene cu Sangeet Lahari de la Cluj, demonstratii de arte martiale, toate faceau parte din ambianta.

Sangeet Lahari Posted by Hello


M-am ciocnit de prieteni vechi, care mi-au indicat o carte sau un remediu de care aveam nevoie. Nimic nu e intamplator... O asemenea adunare pare a fi o masina de creat sincronicitati, cei aflati pe acelasi nivel de rezonanta se apropie in mod natural.

Un lucru interesant: organizatorii au pus la dispozitia publicului un microbuz care facea curse gratuite din centru si pana la Expovest, unde s-a desfasurat manifestarea. Microbuzul era neincapator, o gramada de lume voia sa plece sau sa vina in acelasi timp. Dar niciodata n-a ramas nimeni jos, si daca a trebuit sa ne inghesuim mai bine de 30 de oameni intr-un microbuz cu 17 locuri. Voia buna si intelegerea au luat foarte natural locul nervilor cu care eram obisnuiti in transportul in comun. Fiecare se straduia sa se faca cat mai mic, sa poata incapea si ceilalti. Privilegiul unui anumit fel de public? Efectul manifestarilor de acolo? nu stiu...

Timisoara, din care am plecat acum aproape treizeci de ani, mi se infatiseaza tot mai atragatoare. Orasul care altadata mi se parea golit, fiindca majoritatea prietenilor emigrau in Germania, incepe sa-mi arate o alta fata...
Si ce vara splendida era la Timisoara...

Gabriela 9:51 AM
| #

Thursday, May 26, 2005

Recolta de bloguri

Ieri seara ne-am intalnit la AISTEDA cu profesorii care si-au exprimat dorinta sa afle cum se poate publica un blog. A fost o surpriza placuta, lume destul de multa si curiozitate cat incape.

Au fost si ceva probleme tehnice, dar s-au rezolvat, si fiecare dintre participanti a intrat pe usa cetatean simplu si a iesit ca posesor de blog. N-o sa zic acum chiar "blogger", fiindca ramane de vazut daca au sa-si pastreze entuziasmul initial si au sa continue sa scrie. Surpriza mea placuta a fost ca majoritatea stiau HTML si editarea Template-urilor nu a fost o problema atat de mare precum ma asteptam. Le-am recomandat sa continue singuri apeland la Prinsea si Roblogs, si sper sa se descurce.

Si au existat si ceva "victime" colaterale. Baietelul unei colege (sa nu ma spuneti la Blogger ca nu are 13 ani!), si domnul profesor Ioan Mihut, autorul unei excelente carti despre Euromanagement, care era in trecere pe acolo si a intrat sa vada ce se intampla!

Gabriela 1:00 AM
| #

Saturday, May 21, 2005

Daca e vineri, e Alba Iulia!

Desi conferinta de la ASE continua si vineri, a trebuit sa-mi iau ramas bun si sa ma intorc la Alba, pentru ca vineri la ora 12 aveam programata o prezentare in fata profesorilor din scolile alba-iuliene la Casa Corpului Didactic.

Prezentarea a fost dedicata metodei portofoliului asa cum a fost ea formulata in proiectul Pellea, si in mod special cursului de blogging desfasurat in cadrul acestui proiect. Rapidul meu a intarziat putin, asa ca pana la venirea mea, prezentarea proiectului fusese deja facuta.

Mind map-ul pe care incercam sa-l proiectez se vedea foarte rau, asa ca m-am hotarat sa apelez la farmecul povestilor pentru a pastra atentia auditoriului. M-am indepartat de la prezentarea pregatita in tren - am inceput vorbind despre curs, dupa care au urmat notiunile de baza, utilizarile care se pot da blogurilor, si exemple de utilizare a blogurilor in educatie.

Se pare ca i-am convins, pentru ca la sfarsitul intalnirii s-a cerut organizarea unui curs practic de initiere.

Se vede cum imi ciugulesc din palma, nu-i asa? de data asta n-am reusit sa adorm pe nimeni;-) Posted by Hello


He, si a mai fost o discutie de milioane! ca din cauza Internet-ului, copiii nu mai citesc. Asta m-a starnit! Cum sa le mai ceri in zi de azi sa citeasca Morometii, sau Ion, cand ei vad tone de filme, asculta muzica si navigheaza pe Internet? si se plang, de la cei de 6 ani pana la cei de 18, ca nu le ajunge timpul!

Cu tot respectul, i-am spus doamnei profesoare ca poate este vremea adaptarii acestor opere pentru epoca actuala. Mai o secventa din film, mai cateva replici esentiale intr-o inregistrare audio, fotografii, schite, samd.

Mi-aduc aminte ca acum cativa ani am gazduit la universitate un voluntar american, specialist in finante, om la vreo 56 de ani. Am incercat sa-l ducem la Muzeul Unirii. Dupa doua sali de pietre moarte, s-a plictisit si a vrut sa iesim. Mi-a spus ca un muzeu in care nimic nu se misca, nu vorbeste, nu se intampla, lui nu-i spune absolut nimic. Probabil ca e acelasi lucru si cu copiii nostri - cartile acestea nu le mai spun nimic. Si acum haideti sa fim sinceri: cati dintre noi am recitit, din 90 incoace, vreo opera literara clasica romaneasca?!

Gabriela 10:37 PM
| #

Poza istorica

Dupa ce dl Prof Apostol a incheiat misiunea de escortare a VIP-urilor, s-a trezit asaltat de trei dintre fostii lui doctoranzi: Bogdan Ghilic-Micu, subsemnata, si Costin Pribeanu Posted by Hello


Ca niciodata, am avut prezenta de spirit sa scot camera si sa rog pe cineva sa ne faca o poza!

Gabriela 10:18 PM
| #

Conferinta internationala de informatica economica de la ASE

Am inceput ziua cu un material pe care-l aveam de primit prin mail, corectat si trimis inapoi intr-o ora. M-am hotarat sa-mi incerc norocul cu deja faimosul wireless de la ASE, mai ales ca la 9:30 deschiderea conferintei urma sa aiba loc in Aula Magna, adica la 2 pasi.

Referintele mele spuneau "cladirea rectoratului si sala de lectura". Amusinand ca un copoi, intru in sala de lectura. Jumatatea dreapta plina de PC-uri, ei asta da schimbare fata de vremea mea. Un afis descurajant: "coada pentru Internet se formeaza afara". Dar nu era inca nimeni, avand in vedere ora matinala, 8:00.

Intru si intreb cateva studente care stateau cuminti si citeau: "wireless? Internet fara fir?" Au ridicat din umeri. Ma duc la custodele salii - o doamna extrem de amabila.
-O, pai daca aveti laptop-ul, nu e nici o problema! Va puteti aseza oriunde! si-mi arata cu un gest echipamentul montat pe perete.

Asa-mi trebuie daca nu intreb de la inceput si-mi cheltui banii prin Internet-cafe-uri!(de data asta la Flamingo in Lahovari, ca pe Academiei era inchis!). Singurul dezavantaj: lipsa prizelor. Dar presupun ca si asta se putea rezolva. Bateria mea tinea o ora, exact atata timp si aveam, asa ca nu mi-am mai batut capul.

Cand am ajuns in Aula Magna, batea usor de ora 10:00 si dupa mine s-a si inchis usa si un grup vocal studentesc a inceput sa cante Gaudeamus igitur de m-au trecut fiori pe sira spinarii!

In deschidere, prof. Bogdan Ghilic -Micu a salutat cateva personalitati prezente in sala si am realizat ca erau acolo aproape toti "monstrii sacri" ai* intemeietorii informaticii economice romanesti de la care invatasem (pe unii ii stiam doar din poze, povesti sau din cartile lor): Constantin Bilciu, Vasile Bita, Valeriu Pescaru, Gheorghe Vaida, Grigore Grama. Se sarbatoreau 40 de ani de invatamant romanesc de informatica economica, mai tarziu a fost dezvelita si o placa, si am aflat de existenta unei asociatii care incearca sa scrie o istorie a acestui invatamant.

Aflasem deja din program ca prezenta internationala era departe de nivelul din ceilalti ani, dar in schimb am putut recunoaste figuri cunoscute din mai toate centrele universitare de informatica economica din tara: profesorul Nitchi de la Cluj, profesorul Andone de la Iasi, prof Mihaela Munteanu de la Timisoara - ce mai, toata floarea!

Evenimentul a fost foarte emotionant, desi cam lung dupa gustul meu. Au vorbit pe rand dl. Anton Anton, secretarul de stat cu cercetarea de la MCTE, academicianul Florin Gh Filip, rectorul ASE , prof Ion Gh Rosca, si decanul facultatii de Cibernetica, prof Constantin Mitrut.

Am mai avut parte de un respiro muzical (eu credeam ca e incheierea!) cu acelasi grup vocal care a cantat Summertime, facandu-ma sa cred ca or fi americani, dar dupa aceea m-au convins cu o Sarba tot pe loc ca nu erau... Sarba a fost pur si simplu extraordinara, ori n-am mai ascultat eu de mult muzica romaneasca, ori am devenit excesiv de sensibila!

Si festivitatea a continuat. Dl profesor Nitchi de la Cluj a primit Premiul Grigore Moisil, decernat de INFOREC. Studentii participanti la concursul de programare au primit premii- si mai mici, si mai mari, culminand cu un laptop oferit de Omnilogic (de, fostii absolventi de ASE nu-si uita de unde au plecat!). Ce am remarcat a fost alura premiantilor - toti pareau mai mult sau mai putin subnutriti (sau asta a fost o opinie subiectiva datorata faptului ca sunt eu insami mama unui student caruia i-e tot timpul foame?!)

Bineinteles ca l-am reperat pe profesorul Constantin Apostol - mentorul meu de-o viata - in multime, si l-am urmat in deplasarea spre cealalta cladire prin pasarela de legatura. Dumnealui conducea suita de VIP-uri, asa ca am avut placerea sa-l salut pe fostul meu profesor, Valeriu Pescaru, care arata neschimbat, desi trebuie sa aiba de-acum o varsta! Celebrul Pescaru- Fisiere, baze si banci de date, de care poate cei din generatia mea isi mai amintesc. Ehehehe, era pe vremea imparatului Cobol, acum o multime de ani!

Pasarela dintre ASE-ul vechi si cel nou- nu-i asa ca arata bine? Posted by Hello


Bogdan Ghilic-Micu dezvelind placa purtand inscriptia aniversara Posted by Hello



Mihaela Munteanu de la Timisoara, cu care am facut cunostinta la Paris, la ECKM 04, a avut grija sa ma prezinte tuturor. Intentia a fost mai mult decat onorabila, dar la Cibernetica EU eram acasa! Dupa ce a incercat sa ma prezinte Constantei Bodea si ne-a facut sa ne imbratisam, ca doua bune foste colege de palier de la caminul C1 din Agronomie ce ne aflam, cred ca s-a convins! In tot cazul, tot promovandu-ne une pe alta, am reusit sa spunem tuturor celor intalniti despre candidatura Facultatii de Stiinte Economice de la UVT de a organiza ECKM '07 in Romania, la Timisoara.


Si acum vine bomba - am ajuns in holul mare de la Cibernetica, de pe Dorobanti, transformat in Internet Plaza de o donatie a Republicii Korea si bunavointa ASE-ului. Orice cetatean are dreptul la acces gratuit la Internet de aici- pentru un interval de maxim 1h si 30'. Asta da initiativa! de acum stiu unde o sa ma opresc dupa ce aterizez in Bucuresti!

Romania-Korea Internet Plaza Posted by Hello


Alt colt din aceeasi Plaza Posted by Hello


A urmat o sesiune in plen, la care s-au prezentat doar doua lucrari: una a fost cea a academicianului Florin Gh Filip, despre Sisteme suport de decizie (DSS) - extrem de interesanta, fiindca a luat-o de la inceputul inceputurilor si a prezentat clar contributiile romanesti in domeniu, cu care nu eram la curent.

A doua - a rectorului ASE, Ion Gh Rosca, a vorbit despre viitorul invatamantului economic in societatea informationala. Am apreciat intotdeauna realismul prof. Rosca. A stiut intotdeauna sa spuna lucrurilor pe nume si sa prezinte o realitate nefardata. A vorbit despre alinierea invatamantului romanesc la standardele invatamantului european, Procesul de la Bologna si posibila concurenta a scolilor straine care vor veni sa se instaleze la Bucuresti dupa 2007. Si desi este cea mai buna scoala de invatamant economic din tara, ASE-ul nu apare pana in prezent in nici un clasament international.

Am auzit doua lucruri care m-au surprins. Unu: ca se intentioneaza trecerea la finantarea individuala a studentilor printr-un sistem de vouchere, in loc sa mai fie finantate institutiile de invatamant. Ideea nu e rea, trebuie stimulata competitia, dar pana acolo trebuie asigurata o intreaga logistica. Studentul ar putea in felul acesta sa aleaga ce cursuri vrea sa urmeze, in tara sau in strainatate (cum asta? cand diferenta de pret e uriasa - de la 500 de eur la 8-9000 de eur). Sistemul suedez de invatamant este, dintre cele pe care le cunosc, cel care da cea mai mare libertate studentilor sa-si aleaga cursurile; 50% din totalul de credite transferabile trebuie obtinute din cursuri care se incadreaza in profilul ales, dar restul sunt absolut la libera alegere. O tanara care studiaza coregrafia poate avea acces la cursuri de chineza si management, daca cumva se gandeste ca dupa ce nu va mai putea dansa sa ajunga la conducerea Operei din Beijing, de exemplu.

Sunt tare curioasa cum se va putea pune in practica asa ceva la noi, unde nu exista, in fapt, consiliere profesionala, si unde lumea e obisnuita sa mearga in turma.

Am mai auzit o minunatie - ca profesorii vor trebui sa dea note dupa legea normala. Am crezut intai ca n-aud bine. Dar era vorba chiar de distributia normala a notelor, de clopotul lui Gauss.

Cum adica, daca in anul respectiv am mai multi studenti straluciti, sa nu pot sa le dau la toti notele pe care le merita? Si viceversa, daca nimeni n-a invatat nimic, sa fiu obligata sa ii trec pe toti?! Deja pot sa-mi imaginez o grupa facand pact de neinvatat, doar pentru ca stiu ca proful e legat de maini de "legea normala" si nu-i poate pica in masa! Mare e gradina ta, Doamne!

Pranzul din Moxa l-am sarit. Stiu ca era un bun prilej de socializare, dar mai intai m-am lasat atrasa de mirajul Internet Plaza - numai 5 minute sa-mi verific posta!, pe urma am intalnit o fosta colega de facultate, actualmente profesoara la ASE, iar in final m-am gandit sa trec sa-mi salut o matusa care locuia peste drum si era tocmai in curs de mutare. Ei bine, am avut sansa vietii mele sa intalnesc 5 matusi din 6 adunate laolalta (mama e a saptea!), asa ca nu mi-a parut de loc rau! Unde mai pui ca m-au hranit, pupat si interogat pe toate fetzele?!

Despre comunicarea sustinuta la sectiunea de Knowledge Management am scris pe Coniecto.
Nu cred ca a interesat pe cineva, desi dl prof Tudor Leahu de la Chisinau, o straveche cunostinta de la trecutele simpozioane m-a incurajat, si moderatorul mi-a adresat si cateva intrebari. Cu una cu alta, m-am simtit cam ratacita pe acolo cu subiectul meu despre bloguri in educatie.

Ce m-a socat a fost ca din nou lucrarile s-au desfasurat doar in romana, desi in sala se aflau invitati de la Szeged. Era un prilej foarte bun sa ne exersam engleza, chiar daca am fi fost numai intre noi. Dar asa, consider ca a fost o lipsa de politete fata de invitati. Imi aduc aminte de o faza de acum 4 ani, cand la aceeasi conferinta (pe atunci cu rang de simpozion), dupa o introducere in engleza, s-a hotarat brusc trecerea la limba romana, si cativa invitati au parasit demonstrativ sala. Subiectul ii interesa, evident, de aceea alesesera masa rotunda si nu o alta sectiune, dar gestul nostru le-a aratat ca nu sunt bineveniti. Oare e asa de greu? Ce se fac respectivii colegi cand trebuie sa vorbeasca in strainatate? De ce ne e jena noi intre noi?

Seara, dupa un Microsoft event, dupa ce m-am ospatat si am povestit cu cativa dintre cei prezenti (printre ei, Paula Apreutesei, de la Microsoft Romania, care in 1995, pe cand era redactor la PC World, m-a incurajat sa public primul meu articol despre auditul sistemelor informatice), am simtit nevoia sa scriu o insemnare aici - live de la evenimentul in desfasurare. Surpriza: Blogger.com nu functiona! Intru pe YM, dau de octiliniu, intreb daca la el merge, si pana la urma ma dumiresc ca site-ul era pe oarece lista neagra, presupun. Am mai patit asta pe cand eram in spital la Munchen, doar ca acolo primeam si un mesaj: site cu continut imoral!!!

Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea-asa!

*NB. Am folosit expresia "monstri sacri" oarecum automat, translatand-o din lumea artei in lumea stiintei. Intentia mea a fost de a manifesta cea mai aleasa stima la adresa unor oameni care au reusit, in conditiile vitrege de atunci, sa puna bazele acestei discipline care este informatica economica. Mi se atrage atentia ca este nepotrivita, si imi cer scuze daca am ofensat pe cineva. Nu aceasta a fost intentia mea. O sumara cercetare pe web imi arata ca "Les monstres sacres" este una din scrierile lui Jean Cocteau dedicate lumii teatrului, si ca expresia este foarte des folosita, dar numai in legatura cu personalitati din lumea scenei si a cinematografului.

Gabriela 1:59 PM
| #

Wednesday, May 18, 2005

Conferinta la ASE

Din nou in Bucuresti, pentru a lua parte la Conferinta Internationala de Informatica Economica. Articolul meu se refera tot la bloguri in educatie. Sunt putin dezamagita dupa ce am vazut programul. Spre deosebire de alti ani, participarea internationala este destul de restransa.

Si eu care speram sa putem castiga sustinatori pentru ideea organizarii ECKM editia 2007 la Timisoara, la Facultatea de stiinte economice!

Gabriela 4:49 AM
| #

Dulce targ al Iesilor...

Sambata am raspuns invitatiei lui Sebastian Alexandru de a le vorbi profesorilor de informatica din cateva licee iesene despre tendintele actuale din e-learning si avantajele folosirii blogurilor in educatie.

Iata structura prezentarii facute la Iasi in 14 mai 2005 :Posted by Hello


Intalnirea a fost interesanta, si sper ca nu numai pentru mine. Posted by Hello

Si sper sa dea si roade - o mica recolta de bloguri iesene!

Ajunsa la Iasi, as fi vrut sa stau de vorba cu niscai bloggeri de prin partea locului (Cristian Secara, Florin Lazarescu, Alexandru Minza), dar toti erau ocupati in sambata cu pricina. Ghinion! Poate cu alta ocazie...

In final, in asteptarea trenului, m-am invartit in jurul garii in cautarea unui Internet Café. Nici urma! In schimb, farmacii gasesti la tot pasul!

Gabriela 3:32 AM
| #